Menu

De smaken van een gin bar

March 1, 2016 - Recreation / Food
De smaken van een gin bar

 

Welke smaken beleeft u met onze gin bar?

Een gin bar bij ons is keer op keer een ervaring voor onze bezoekers. Bij het inzetten van onze mobiele gin bar op evenementen is het plezant om de reacties van de bezoekers te mogen aanhoren. We kunnen onze gasten indelen in de volgende groepen: geen interesse in gin, weinig tot geen ervaring met gin-tonic en geïnteresseerd, gemiddelde ervaring en zeer ervaren. Natuurlijk laten we de eerste groep buitenwege, maar met de andere groepen gaan we graag aan de slag om een heerlijke beleving te geven! Tenslotte is de gin-tonic enkel interessant geworden bij een breed publiek omdat het een spel van smaken en beleving is. De één gaat daar verder in dan de ander. En tenslotte kunnen we ook bij de gin hype, welke inmiddels een stabiele vaste markt betreft, spreken over innovatoren (early innovators), pioniers (early adopters) en voorlopers (early marjority). Inmiddels zien wij in onze winkel dat we nu te maken hebben met de achterlopers (late marjority) en achterblijvers (laggards). In procenten kunnen we deze groepen als volgt indelen: 2,5 %, 13,5 %, 34 %, 34% en 16 %.

Tijdens een gin-tonic tasting worden altijd een aantal smaakprofielen behandeld. Ook is het een handleiding om onze gasten bij de gin bar te helpen met het maken van een keuze welke gin en tonic ze graag willen drinken. We hanteren de volgende algemene smaakomschrijvingen:

  1. Citrus
  2. Floraal
  3. Zoet
  4. Kruidig
  5. Exotisch

Daarnaast is het mogelijk om nog extra factoren een waardering op schaal van 0 tot 5 of zelfs tot 10 te geven. Deze factoren kunnen ook bij de 5 smaakprofielen hierboven worden gehanteerd. Bijvoorbeeld:

  • Aanwezigheid jeneverbes
  • Warmte van de alcohol

Smaakprofielen behandelen we bij welke tasting dan ook altijd. Bij alle tastings welke wij geven komen smaakprofielen ter sprake: whisky, rum, sigaren, wijnen, koffie en dus ook gin en tonic. Natuurlijk zullen de beginners deze smaken nog moeten leren ervaren, terwijl de ervaren bourgondiërs in staat zijn de smaken gemakkelijk op te noemen. Dit is een kwestie van ervaring door te herhalen en smaken trachten te matchen tijdens het genieten van de luxe producten in deze wereld. Bij een tasting is het de bedoeling zowel te ruiken en te proeven. Het ruiken doet men het best door het glas zo verticaal mogelijk te houden en met de neus en mond open. Bij het proeven laat men de spirit rondwalsen door de mond en is het mogelijk lucht bij de spirit te ‘slurpen’ om de (on)zuiverheden te ontdekken. Sommigen durven bij de gin-tonic de vloeibare substantie terug te laten lopen van de mond naar het glas en weer terug de mond in. Op deze manier krijgt men een intensere beleving. Wij dagen u uit dit ook eens te proberen en laat ons gerust weten wat u ervaring is?

Tijdens de tasting is het voor ons een sport om te zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Hetzelfde geldt voor een mobiele gin bar welke wij inzetten om eender welk evenement. De juiste belichting, een sfeervolle omgeving, tafels of bar juist gepositioneerd, mooie glazen en accessoires, muziek, kennis van zaken en het allerbelangrijkste de mensen. Als alle factoren kloppen krijgt men het allerbelangrijkste voor mekaar: gezelligheid! En uiteindelijk is dit het belangrijkste waar en wanneer dan ook: tenslotte heeft iedereen maar slechts 24 uur in een dag en is men altijd druk en druk. En op de momenten waarbij wij aan het roer staan willen wij ervoor zorgdragen dat men de tijd vergeet en met elkaar geniet zoals het leven moet zijn. Tijdens onze events zorgen we voor veel interactie. Hierbij bedoelen we dat we trachten mensen met elkaar in contact te brengen door de juiste vragen aan hen te stellen en wanneer nodig de juiste antwoorden te geven. Op een avond ziet men dat onze rol door de aanwezigen wordt overgenomen en ieder kritisch is qua beleving van de vele smaken. Maar 1 ding blijft altijd gelden: smaken zijn persoonlijk. Zolang iedereen deze regel in het achterhoofd houdt kan men niet anders dan open meningen delen over voorkeuren. Maar nog beter dan kan men bespreken hoe men verschillende producten ervaart en vergelijkt ten opzichte van elkaar waardoor anderen hier weer van kunnen leren.

Op het einde van een tasting of gedurende events met de mobiele gin bar maken we echte gin-tonics. Een perfect serve is uw keuze van favoriete gin en tonic. Zoals altijd is er veel keuze uit gin en tonics. Wij serveren de gin in een ijskoud glas met ijsblokken, met een drainer laten wij het gesmolten ijswater weglopen terwijl het glas al goed koud is. Vervolgens vullen wij het glas met bijpassende tonic welke we inschenken met behulp van de bar spoon. Daarna volgen natuurlijk de botanicals. De botanicals kiezen wij aan de hand van de botanicals welke gebruikt zijn bij distillatie van de gin. Welke we kiezen hangt af van welke botanical we graag naar voren willen halen en welke tonic er wordt gebruikt bij de gin. Het gaat hier om het complete plaatje, waarbij het nogmaals gaat om de beleving en het spel. Er zijn uitgaande van de basisregels van gin-tonic geen slecht gemaakte gin-tonics. De basisregels zijn als volgt:

Bij het maken van een perfect serve gin-tonic gebruikt men enkel botanicals welke gebruikt zijn voor de distillatie van de gin.

De tonic waarvoor men kiest om te gebruiken in de perfect serve gin-tonic is gebaseerd op de ingrediënten van zowel de gin als de tonic. Daarnaast kan men kijken naar het smaakprofiel van een gin. Bij een kruidige gin en/ of met veel citrus accenten gebruikt men vaak een neutrale tonic. Bij een florale en/of zoetere gin gebruikt men vaak een zoetere of florale tonic. Een voorbeeld: een gin met mediterrane smaken begeleidt men het best met een mediterrane tonic.

Het is altijd interessant om de volgende nog beter te laten smaken… Ik denk dat voor iedereen geldt dat we altijd wensen dat na een lekkere gin-tonic we hopen dat de volgende eens zo lekker zal smaken. Net als u hopen wij altijd dat de volgende gin en tonic die wij maken de beste is…

 

Tags: